Hoelang is een chinees maar Kim is een koreaan

De examenstress beleeft hoogdagen onder mijn collegastudenten.

Terwijl ik op de dialectische theorieën van Theodor L. W. Adorno (de W staat voor Wiesengrund, gniffelgniffel) zit te zwoegen is Inès, één van mijn waarde collegae, aan het vloeken op haar cursus Internationale Politiek na 1945. Gedoceerd door prof Kerremans a.k.a. prof ADHD a.k.a. prof enthousiasm, je kan je al inbeelden dat de man zijn studenten zoveel mogelijk informatie wil meegeven als hij mogelijk kan vinden, wat resulteert in een erg uitgebreide en gedetailleerde cursus.

Zo zit ons Inès serieus te vloeken op een bepaalde Koreaanse oorlog en voornamelijk op de nogal op elkaar lijkende belangrijke namen: kim dae-jung, kim il-sung, kim jong-il. Je voelt haar al afkomen: waarom heten die nu allemaal in godsnaam Kim?!

Aan de hand van mijn aziatische roots heb ik Inès even aan een verklaring geholpen: in Korea gaat men, net als in China, eerst de familienaam en dan de voornaam noteren (in tegenstelling tot hier waar het omgekeerd is). Dus Kim is in feite de familienaam, het is zelfs een veel voorkomende familienaam in Korea. Een beetje het equivalent van de Vlaamse Janssens, de Engelse Smith of de Chinese Zhang.

En hierbij moet ik weer aan de Chinese actrice Zhang Ziyi denken die in het prachtige Crouching Tiger, Hidden Dragon heeft gespeeld en in het misschien beter gekende Memoirs of a Geisha (het boek is trouwens ook een aanrader) ziehier de respectievelijke trailers:

Nutteloos weetje: de Japanners waren er niet zo content mee dat een Chinese de hoofdrol in een film over Japanse geisha’s speelt.

Advertenties

One response to this post.

  1. Posted by Frederik on 17 juni 2008 at 5:36 pm

    Ik wist niet dat die actrice een Chinese was. Das misschien de reden waarom de film in het engels was ;-). Bij alle Creosoten! toch niet zo nutteloos.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: