Essence from Thailand

Gisteren vond er in Stokkel (Brussel) een Thais festival plaats georganiseerd door de Thaise ambassade. Het is ondertussen al de derde editie van The essence of Thailand. Hoewel het maar de derde editie is, liep er heel wat volk rond, het plein was zowaar te klein voor de vele bezoekers. Zowel Thai als Belg drumde voor de verschillende eetstandjes van de Thaise restaurants die hun verrukkelijke gerechtjes probleemloos weten verkocht te krijgen. Een waar festijn voor neus en mond.

Spijtig genoeg had ik geen fototoestel. Maar toen kreeg ik het briljante idee om mijn dessertjes (dat is het enige wat toen nog niet op was) thuis te fotograferen, om jullie toch een beetje te laten watertanden.

Dit gerecht noemt men Khanom Chun. Het is een van mijn favoriete Thaise desserts omdat het niet zo mierzoet is als de meeste Thaise zoetigheden. De voornaamste ingrediënten zijn kokosnootmelk, suiker, tapiocabloem (maniokbloem) en gewone bloem. Deze versie bestaat uit afwisselend witte en groene laagjes, er bestaan ook versies met gradaties groen per laag. De groene kleur is afkomstig van de bladeren van de Pandanusplant. Khanom Chun bestaat uit 9 verschillende laagjes omdat het getal ‘9’ geluk zou brengen. Daarom wordt het in Thailand soms ook gebruikt voor ceremonies die geluk moeten afdwingen (bvb. huwelijken).

Het tweede dessert is eerder een favorietje van mijn moeder: Khanom Thua Paep. Deze gele of groene halve maantjes met mungboon (peulvrucht gerelateerd aan de sojaboon) vind ik persoonlijk iets te flets van smaak (ons ma is geen fan van zoet) en de mungbonen smaakten een beetje naar pindanoten (ik ben absoluut geen fan van gerechten bereid met pindanoten. Ik vind ze alleen lekker uit het vuistje, anders niet. Absolute tegenstander van pindakaas, hierzo). Belangrijkste ingrediënten zijn rijstbloem, kokosnootmelk, geschaafde stukjes kokosnoot en natuurlijk mungbonen. De halve maantjes worden overigens ook gevuld met de bonen.

En als laatste noot een dikke awoert aan de mensen die frietjes aan het eten waren op het feest. Dan heb je eens de kans om verscheidene gerechten te proeven (aan een aardig prijsje nog wel dus voor het geld moet je’t ook niet laten) die je waarschijnlijk zelf niet zo makkelijk ineen weet te flansen. Schaam op jullie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: