Groene schermen

Veel mensen kijken tegenwoordig niet op van een special effect meer of minder in een film. Ik merk onder andere bij mezelf dat er ergens wel de verwachting is dat er green screens, blue screens, appelblauwzee-citroengele screens, enz worden gebruikt (bij deze geef ik jullie nog even de juiste terminologie voor een ‘green screen’ mee, namelijk chroma key).

Special effects is big business (jaja, er zijn zelfs awards mee te vangen…enzo…) in de filmwereld. Kijk maar naar de Lord of the Rings trilogie (het gebruik van maquettes als achtergrond met kleine personages volledig in CGI gemaakt voor extreme long shots), de Matrix trilogie (fenomenaal gebruik van “still camera’s” om een 360° beeld van de actie te creeëren) en nu natuurlijk het hele 3D-fenomeen met Avatar.

Waar uw aller Lievil (en ik vermoed vele anderen) niet aan denken als men aan green screens denkt zijn televisieseries. En dan heb ik het niet over blitse actieseries type ontploffingen alom. Ik heb dan over, laat ons zeggen enkele scenes buitenshuis van ziekenhuisserie, en ter uwer informatie mijn geliefkoosde wijvenserie, Grey’s Anatomy (scenes in casu: het ongeval met de veerboot). Of de wel bekende scene in superheldenserie Heroes waar Hero Nakamura op Times Square, NY “yataaaa!’ roept

De cast van Grey’s Anatomy heeft geen enkele teen buiten de studio gestoken en Hero Nakamura (a.k.a Masi Oka) heeft niet de nerdy Japanese guy victory dance uitgevoerd op Times Square. It’s all green screen folks en dan wel door Stargate Studios in L.A. (of Vancouver). Dit is een studio die zich specialiseert in greenscreenerij voor televisieseries. Maar laat ik de beelden maar voor zichzelf spreken:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: